Pita Ekmeği Tarifi, Bu gün sizlerle yapımı zor gibi gözüken fakat kolayca yapılabilecek, içi hava dolu, mis gibi bir ekmek tarifi paylaşıyoruz. Evdeborek nefis ve leziz yemek tarifleri olarak sizlere şimdiden afiyet dileriz...
Pita Ekmeği - Yapılışı
Malzemeler:
1 çay bardağı ılık su, 1 çay bardağı süt, Yarım çay bardağı yoğurt, Yarım çay bardağı ayçiçek yağı, Yarım çorba kaşığı kuru maya, 2 çay kaşığı toz şeker, 2 çay kaşığı tuz, 3 - 3 buçuk bardak un Yapılışı:
Uzun süredir yapmak istediğimiz bir ekmek Pita ekmeği. Gobit ekmek de deniyor. Kebapçılarda kebaptan önce gelen içi boş şişmiş ekmeğe de benziyor. Özellikle kahvaltı sofralarında, sıcak pita ekmeğinin içine tereyağ sürüp tulum peyniri koyup yemek harika oluyor. Biraz insanın gözünü korkutan bir ekmek. Acaba kabarır mı diye düşünmeden edemiyor insan. Ancak sıcak fırına attığınızda gözlerinize inanamayacaksınız. Dakikalar içerisinde balon gibi şişen bir ekmek oluyor.
1 çay bardağı ılık suyun içerisine yarım çorba kaşığı kuru maya ve 2 çay kaşığı toz şekeri koyup karıştırıyoruz. Mayanın aktifleşmesi için 5-6 dakika bekletiyoruz. Suyun sıcaklığı çok önemli, fazla sıcak olursa maya özelliğini kaybeder. Bu arada 1 çay bardağı süt ve yarım çay bardağı yoğurdu hazırlıyoruz. Buzdolabından çıkarıp oda ısısına gelmeleri hamurun güzel kabarması için çok önemli. 3 su bardağı unu yoğurma kabına eleyip ortasını açıyoruz. Ilık suda karıştırdığımız maya ve şekeri unun ortasına koyup bir çatal yardımıyla karıştırıyoruz, üzerine yoğurt, süt, sıvı yağı da ekleyip karıştırıyoruz. En son tuzu ekliyoruz, çünkü tuz maya ile düşmandır ve mayanın etkisini azaltır. Mayalı hamurlarda tuzu en son ekleyelim. Elimizle yumuşak bir hamur yoğuruyoruz. Unu kontrollü ekliyoruz. Yoğurdun kıvamına göre un miktarı değişebilir. Çok sıvı bir hamur olursa biraz daha un ekleyebiliriz. Güzelce yoğurduğumuz hamurun üzerini streç filmle kapatıp 1 saat dinlenmeye bırakıyoruz. Hamurun kabarması için ılık bir ortam gerekiyor. Yaz aylarında oda sıcaklığı ideal iken kış aylarında kalorifer ya da soba yanında hamuru dinlendirmek daha doğru.
Hamurumuz bir saat içinde kabarmış olacaktır. Hamuru açacağımız tezgah ya da sofra üzerine biraz un serpip hamuru rulo şeklinde biraz şekillendiriyoruz. 6 bezeye ayırıyoruz. Bezeleri elimizle güzelce yuvarlıyoruz. Pürüzsüz şekilde bezeler olması gerekiyor. Bu arada fırını 230 dereceye ayarlıyoruz. Pita ekmeklerimizi yüksek ısıda ve fansız olarak pişireceğiz. Ekmekleri açacağımız tezgaha biraz un serpiyoruz, bir adet bezenin üzerine de biraz un serpip merdane ile orta boy tabak büyüklünde yarım parmaktan daha ince bir hamur açıyoruz.
Bir tepsiye yağlı kağıt serip, 2 adet ekmeği üzerine koyuyoruz. 230 derece ısınmış fırına bekletmeden atıyoruz.
Şimdi işin eğlenceli kısmı başlıyor. Fırına attığımız yufkadan biraz kalın ekmeklerimiz balon gibi şişmeye başlayacak. İzlemesi de ayrı bir zevk. Bu arada çok çabuk piştikleri için fırının başından ayrılmayalım. Üzerine bir şey sürmediğimiz halde üzeri kızaracak. Üzeri kızardığında ekmeklerimizi fırından çıkarıp kalan bezeleri de açıp sırayla pişiriyoruz. Bezeleri açıp bekletmeyelim, her ekmek piştikten sonra bezeleri taze olarak açalım.
İster kahvaltı için ister et yemekleri ya da kebaplarla tüketebileceğimiz mis gibi ekmeklerimiz hazır. Mutlaka deneyin pişman olmayacaksınız.
Teflon tavada yaptığımızda ekmeğin tavaya değen kısmı biraz yanabiliyor. Ters çevirirken de sönebiliyor. Yine de teflon tavada deneyebilirsiniz. İlginiz için çok teşekkür ederiz Elif Hanım.
Bu tarifden 6 adet pita ekmegimi çikiyor bunu iki kat malzemeyi kullansak fazla yaparsak aynisini tutdura bilirmiyiz?? aceba malum misafirlerim gelecek
Super vam je recept za pogacu , ali ne mogu da nadjem gde su vam vase cuvene pite , pozdrav odlicni recepti i za slatko i za slano . Zivela Turska zivela Srbija .
Kış aylarının en sevilen sebzelerinden pırasayı bir de salçalı olarak pişirdik. Hem lezzetli hem de çok pratik bir tarif ortaya çıktı: Salçalı Pırasa Tarifi
Malzemeler:
4-6 kişilik
1 kilogram pırasa
1 adet kuru soğan
3 çorba kaşığı zeytinyağı
2 çorba kaşığı domates biber salçası
Tuz
Yapılışı:
Öncelikle pırasaların uçlarını kesip dış kabuğunu soyuyoruz. Pırasaları güzelce yıkayıp 2 - 3 parmak kalınlığında doğruyor...
Farklı ve lezzetli hem de pratik bir kek tarifi arayanlar için mükemmel bir tarif, Antep fıstıklı pudingli kek.
Yapımı oldukça kolay ve pratik bir tarif.
Malzemeler:
3 adet yumurta
Yarım su bardağından 2 parmak fazla toz şeker
Yarım su bardağı süt
Yarım su bardağı sıvı yağ
1 paket Antep Fıstıklı toz puding
1 paket kabartma tozu
Bir buçuk - 2 su bardağı un
Fırında Patlıcan Kebabı Tarifi, Kebapların olmazsa olmazı patlıcan kebabını bir de bizim tarifimizle deneyin. Evdeborek nefis ve leziz yemek tarifleri olarak sizlere şimdiden afiyet dileriz...