Yumuşak, bayatlamayan bir poğaça yapmak için yola çıktık. Mayalı poğaçalar yumuşak olur ancak ertesi güne aynı tazeliğini korumayabiliyorlar. Poğaça hamuruna katılan maden suyu hem daha güzel kabaran, hem de bayatlamayan bir poğaça yapmanızı sağlıyor.
Sodalı Poğaça Tarifi - Yapılışı
Malzemeler:
Bir buçuk su bardağı süt Bir buçuk su bardağı sıvı yağ 1 paket kuru maya 1 şişe maden suyu 2 çorba kaşığı toz şeker 4-5 su bardağı un Bir buçuk tatlı kaşığı tuz
İç harcı: Yarım kalıp beyaz peynir Yarım demet maydanoz
Üzeri için: Bir adet yumurta sarısı Çörek otu
Yapılışı:
Yumuşak, bayatlamayan bir poğaça yapmak için yola çıktık. Mayalı poğaçalar yumuşak olur ancak ertesi güne aynı tazeliğini korumayabiliyorlar. Poğaça hamuruna katılan maden suyu hem daha güzel kabaran, hem de bayatlamayan bir poğaça yapmanızı sağlıyor.
Sütü hafifçe ısıtıyoruz, sıcaklığı elimizi yakmayacak derece olmalı. İçerisine 1 paket kuru mayayı ve 2 çorba kaşığı toz şekeri ekleyip karıştırıyoruz. 5 dakika bu şekilde bekletiyoruz. Diğer tarafta hamur yoğurma kabına 4 su bardağı unu eliyoruz. Ortasına mayalı sütü ekliyoruz, sıvı yağ ve oda sıcaklığında 1 şişe maden suyunu da ekliyoruz. Bir kaşık ile önce güzelce karıştırıyoruz. Hamuru elle yoğurmaya başladığımız anda tuzu ekliyoruz. Tuz ve maya pek anlaşamazlar. Bu nedenle tuzu en son ekliyoruz. Daha fazla un gerekebilir. Bu nedenle yanımızda un bulunduralım. Hamuru güzelce yoğuruyoruz. Yumuşacık bir hamur olmalı. Hamuru yoğurduktan sonra üzerini streç filmle kapatıp iki katına çıkana kadar bir saat dinlendiriyoruz. Yaz aylarında oda sıcaklığı yeterli olurken, kış aylarında kalorifer ya da soba yanında dinlendirebiliriz.
Hamur dinlenirken iç harcı hazırlıyoruz. Yarım kalıp beyaz peyniri çatalla ufak parçalara bölelim. Çok yağlı bir peynir kullanmayalım, lor ya da istediğiniz az yağlı bir peyniri kullanabilirsiniz. Yarım demet maydanozu yıkayıp sert saplarını ayırıyoruz. Yaprakları ve ince sapları küçük küçük kıyıyoruz ve peynirle karıştırıyoruz. İç harcımız hazır.
Dinlenen ve kabaran hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elimizle hafifçe açıp ortasına iç harcımızdan koyup kapatıyoruz. Hafifçe yağladığımız ya da yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine diziyoruz. Bu arada fırını ısınması için 180 dereceye ayarlayalım. Bütün hamuru bu şekilde yapıp tepsiye dizdikten sonra, bir yumurta sarısını bir kaba alıp çok az sıvı yağ ekleyip çırpıyoruz. Poğaçaların üzerine fırça ya da elimizle sürüyoruz. Üzerine çörek otu da serpip önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri kızarana dek pişiriyoruz. Yumuşacık poğaçalarımız servise hazır.
Kış aylarının en sevilen sebzelerinden pırasayı bir de salçalı olarak pişirdik. Hem lezzetli hem de çok pratik bir tarif ortaya çıktı: Salçalı Pırasa Tarifi
Malzemeler:
4-6 kişilik
1 kilogram pırasa
1 adet kuru soğan
3 çorba kaşığı zeytinyağı
2 çorba kaşığı domates biber salçası
Tuz
Yapılışı:
Öncelikle pırasaların uçlarını kesip dış kabuğunu soyuyoruz. Pırasaları güzelce yıkayıp 2 - 3 parmak kalınlığında doğruyor...
Farklı ve lezzetli hem de pratik bir kek tarifi arayanlar için mükemmel bir tarif, Antep fıstıklı pudingli kek.
Yapımı oldukça kolay ve pratik bir tarif.
Malzemeler:
3 adet yumurta
Yarım su bardağından 2 parmak fazla toz şeker
Yarım su bardağı süt
Yarım su bardağı sıvı yağ
1 paket Antep Fıstıklı toz puding
1 paket kabartma tozu
Bir buçuk - 2 su bardağı un
Karnabahar kış mevsiminin en güzel sebzelerinden biridir. Fırında etli karnabahar tarifimizi mutlaka deneyin. Karnabahar vitamin ve mineral deposu olup, karaciğer için de çok faydalıdır.
Elektrikler mi kesildi, fırın mı bozuldu? Ama canınız kek istedi, ya da misafir gelecek. Bu durumda kurtarıcı bir tarif paylaşıyoruz sizinle. Tencere keki.
Evdebörek ailesi olarak afiyet dileriz.